Overhemden door de jaren heen!

Het begon allemaal in de Middeleeuwen, toen werd er voor het eerst gebruik gemaakt van overhemden. Hier is erg weinig informatie van bekend en daarom begint de geschiedenis wat laten. Rond de 18e eeuw werden de overhemden alleen gedragen door mensen die van adel waren, er werden dan vooral witte overhemden gedragen, een schoon wit overhemd betekende dat je niet behoorde tot het werkvolk. De mensen die vroeger werkten konden hun kleding niet schoon houden, laat staan een wit overhemd. Er werd door de overhemden een onderscheid gemaakt tussen de rijkere mensen en het gewone werkvolk.

Aan het eind van het jaar 1800 werd het overhemd pas populairder en werd deze meer gedragen onder de bevolking. De mensen die werkten gingen een boezeroen dragen, dit is een kledingstuk wat is gemaakt van katoen of linnen en deze was vaak blauw met lange mouwen. Het kledingstuk werd erg populair onder de boeren, zeelieden en ambachtslieden, omdat de boezeroen makkelijk te dragen was en de stof die ervoor werd gebruikt was ook erg stevig.

Nederland is eigenlijk het enige land die een apart woord heeft voor een overhemd. In het Engels wordt het bijvoorbeeld een shirt genoemd, hier valt zowel een T-shirt als een overhemd onder. Wij gebruiken het woord overhemd doordat men vroeger altijd een hemd onder de kleding werd gedragen, het overhemd werd dan over het hemd gedragen, hier komt het woord dus vandaan.

Overhemden zoals we ze nu kennen

De overhemden die tegenwoordig worden gedragen werden pas bekend in de 20ee eeuw. Eerst waren de boorden nog los van het overhemd, zo konden de boorden apart worden schoon gemaakt en kon deze iedere dag worden vervangen, maar deze zitten er nu vast aan gemaakt. Hierdoor ziet het overhemd er netter uit en door de stijlvolle afwerking van de kraag en knopen worden de overhemden van nu veel gedragen. Er zijn niet meer alleen witte of blauwe overhemden die worden gedragen, tegenwoordig worden overhemden gemaakt van verschillende stoffen en worden ze voorzien van sierlijke en moderne patronen, ook kun je kiezen uit veel verschillende kleuren.